Kom igång med kolhydraträkning

Att räkna kolhydrater gör det lättare att hitta rätt insulindos och bidrar till att blodsockret efter måltid blir jämnare. Studier har visat att det ökar flexibilitet i matval samt ökar livskvalitén hos de med T1D och deras föräldrar.

Med hjälp av våra verktyg i T1D-appen och vår guide i kolhydraträkning kommer du snabbt och enkelt igång. Se filmen ovan för att testa att räkna ut kolhydratmängden i din första måltid!

Vår guide i kolhydraträkning är liksom våra andra projekt helt gratis för att underlätta för dig med typ 1 diabetes. Stöd gärna vårt arbete i den ideella föreningen Together Against Diabetes1 med valfri summa: tad1.se/stöd-oss 💙

Ta hjälp av T1D-appen

Vår app är till för alla med koppling till typ 1 diabetes - du som själv har T1D, anhöriga, vänner, skolpersonal och vårdpersonal. Vi har samlat allt på samma ställe för att underlätta vardagen för dig. I appen finns mängder av informationsartiklar kring allt som har med typ 1 diabetes att göra, de senaste nyheterna, quiz, checklistor och dokument att dela.

För dig som räknar kolhydrater har vi både kolhydratlistor som räknar ihop mängden kolhydrater på din tallrik och en insulindosräknare som kan ge dig ett dosförslag till din måltid!

Räkna kolhydraterna på din tallrik

I T1D-appens kolhydratlista Enkla listan har vi samlat vanliga livsmedel som många äter ofta. Där finns även listor från flera vanliga restauranger och caféer. Med hjälp av appens kolhydraträknare kan du lägga till alla livsmedel i din portion på tallriken så räknar den ihop kolhydraterna åt dig!

Scanna streckkoder

Med T1D-appens scanner kan du läsa av streckkoden på förpackningar och få veta livsmedlets kolhydratmängd per 100 gram. Sedan kan du spara livsmedlet i dina favoriter så behöver du inte titta på förpackningen eller scanna igen nästa gång!

Få dosförslag till din måltid

Dosräknaren är ett hjälpmedel för dig som räknar kolhydrater. Baserat på din måltid kan dosräknaren ge dig ett förslag på en insulindos till just den måltiden. Du kan lägga in dina doser manuellt eller läsa av din smartpenna (NovoPen). Ta hjälp av ditt diabetesteam för att komma igång!

Om materialet & verktygen

T1D-appen drivs av Elin Cederbrant och Emma Bygdén, som själva lever med typ 1 diabetes, genom den ideella föreningen Together Against Diabetes1. Allt material och innehåll i appen har också kvalitetsgranskats av ledande T1D-experter. Vår guide i kolhydraträkning är framtagen i samarbete med Elisabeth Jelleryd, doktorand och specialistdietist. Granskat av Magnus Edgren, dietist.